הבטחתי בשבוע שעבר (Ossi Raz, זוכרת?) שאמצא ואביא לכאן את המאמר שפרסמתי בפבר'-מרץ 2011 בשבועון הישראלי בלוס אנג'לס "חדשות יו.אס.איי." על מעורבות מחלקת המדינה של ארה"ב בהכנות להפגנות "האביב" הערבי שנמשכו שנתיים!
אני יודע, זה סקופ. והוא בא לאשר את טענתי שאובמה ומשרד החוץ האמריקני דחפו במרץ ובנחישות לשנויים המתחוללים במזרח התיכון מאז נאומו של אובמה ב-2009 מאוניברסיטת אלאזהאר לעולם המוסלמי מעל ראשי מנהיגיו. אבל איכשהו זה נבלע בקלחת וטרוף המאורעות מאז…
הנה המאמר כפי שפורסם אז…~~~~
מה ומי עומד מאחורי ההתקוממות והמרידות בעולם הערבי (פבר-מרץ 2011)
~~~~~~~~~~~~~~~
מאמר שפורסם השבוע ב'ניו יורק טיימס' מעלה על נס את השמוש שנעשה בפייסבוק ע"י הצעירים שחוללו והנהיגו את ההפגנות בתוניסיה ומצרים ובדרך אגב מגלה עובדה חשובה שלא נודעה עד כה:
ההכנות והתֵּאוּמִים להתקוממות בתוניסיה ומצרים נמשכו שנתיים
מאת יגאל מיכאל מימון
מאמר נלהב שפורסם השבוע ב"ניו יורק טיימס" תחת הכותרת "הקשר התוניסאי-מצרי שזעזע את ההסטוריה הערבית" מעלה על נס את התפקיד החשוב שמלאה הרשת החברתית "פייסבוק" בהתקוממות העממית במצרים ובתוניסיה ואת התֵּאוּם השוטף והרצוף בין הצעירים שהנהיגו את ההפגנות בשתי הארצות.
ובדרך אגב מגלה המאמר עובדה חשובה שלא נודעה עד כה: ההכנות והתֵּאוּמים להתקוממות נמשכו שנתיים.
גם לפי ידיעה אחרת שפרסם ה"דיילי טלגרף" הלונדוני על סמך מסמכי אתר ההדלפות ויקיליקס הממשל בוושינגטון ידע כבר לפני שלוש שנים שגורמי אופוזיציה במצרים מתכננים התקוממות, אך שמר על כך בסוד מפני הממשל בקהיר. על פי הדווח דפלומטים אמריקניים נפגשו בקביעות עם אנשי אופוזיציה מצריים ואף סייעו לאחד מהם לבוא להשתתף בועידה בינלאומית בניו יורק.
אך חרף מה שמתואר בידיעה בדיילי טלגרף נראה שהדפלומטים שקיימו מפגשים אלו או ה"סטייט דיפרטמנט" שמרו על כך בסוד מסוכנויות המודיעין האמריקניות(!) שהופתעו בתורם לגמרי ממה שהתחולל במזה"ת לעיניהם הנדהמות.
כמו אמריקנים רבים שהתמלאו השראה והתלהבות מהתפרצות 'הדמוקרטיה' בעולם הערבי מאמין דייויד סאנגר מחבר המאמר ב"ניו יורק טיימס" כי שתוף הפעולה בן השנתיים בפייסבוק הביא ללידתו של כח חדש בעולם הערבי – תנועה של צעירים השואפת להפיץ דמוקרטיה בעולם הערבי שזכתה (אז בהתחלה) לשם "תנועת ה-6 באפריל".
לפי המאמר בניו יורק טיימס הקשר שנוצר בפייסבוק, בטוויטר ובשאר הרשתות החברתיות, הוליד תֵּאוּם ושתוף פעולה ונוצל לסֵעוּר מוחות (brainstorming), ליעוץ ולהדרכה הדדית. מנהיגי ההפגנות החליפו מידע ועצות על טכניקות התחמקות ממעקבים ועמידה בענויים, איך להקים בריקדות וכיצד לעמוד מול כדורי גומי. הפעילים מתוניסיה למשל יעצו לעמיתיהם במצרים "לשים חומץ או בצל תחת הצעיף נגד גז מדמיע".
הם השתמשו בידע ובמומחיות שרכשו דרך הרשתות החברתיות ולדעת המחבר הם השתחררו מכבלי המסורת הפוליטית הערבית 'האופוזיציונית' הישנה ואמצו טקטיקות חדשות של התנגדות לא אלימה וטכניקות שיווק שהושאלו מעמק הסיליקון.
וכעת הם אף נושאים את עיניהם מעבר למצרים, אל כל המזרח התיכון ואל כל העולם: "תוניסיה היא הכח שדחף את מצרים, אבל מצרים תהיה הכח שידחף את העולם," אמר לו ווליד רשיד, שהיה מעורב בארגון ההפגנה של ה-25 ינואר שהניעה קדימה את ההתקוממות. ווליד נשא דברים בישיבה של תנועת "ה-6 באפריל" השבוע ביום ראשון בלילה, ישיבה שבה נידונו דרכים לשיתוף פעולה עם תנועות דומות בלוב, אלג 'יריה, מרוקו ואיראן.
"אם בכל מדינה ערבית תקום קבוצה קטנה של אנשים שתתמיד כמונו – זה יהיה הסוף של כל המשטרים הערביים" אמר וואיל ראשיד והוסיף בבדיחות הדעת שהפסגה הערבית הבאה עשויה להיות מסיבת "היציאה מהארון" עבור כל המנהיגים הצעירים.
תנועת "ה-6 אפריל" החלה כקריאה לשביתה כללית נגד הממשלה בכל רחבי מצרים ביום ה-6 באפריל 2008. זה צמח משם. ובעקבות ההתקוממות התוניסאית ב-14 בינואר 2011 החליטה תנועת "ה-6 באפריל" להפוך את המחאה הקטנה שתכננה ל"יום המשטרה" שחל בדרך כלל ב-25 בינואר (לציון מרד היסטורי של משטרת מצרים שדוכא על ידי הבריטים) לארוע גדול הרבה יותר.
וואל גונים, 31, מנהל השיווק של גוגל במצרים השתמש באתר פייסבוק כדי לגייס תמיכה. הוא אמר שאם לפחות 50,000 בני אדם יתחייבו לצאת להפגנה המחאה תוכל להתקיים. באותו יום רשמו להפגנה דרך פייסבוק יותר מ-100,000 איש.
עד כאן הכתבה ב"ניו יורק טיימס".
ולהלן הידיעה ב"דיילי טלגרף": וושינגטון ידעה כבר לפני שלוש שנים
הדיילי טלגרף הלונדוני פרסם ידיעה על סמך מסמכי אתר ההדלפות ויקיליקס לפיה הממשל בוושינגטון ידע כבר לפני שלוש שנים שגורמי אופוזיציה במצרים מתכננים התקוממות אך שמר על כך בסוד מפני הממשל בקהיר. על פי הדווח דפלומטים אמריקניים נפגשו בקביעות עם אנשי אופוזיציה מצריים ואף סייעו לפחות לאחד מהם לבוא להשתתף בועידה בינלאומית בניו יורק.
אך חרף מה שמתואר בידיעה שפרסם הדיילי טלגרף נראה שהדפלומטים שקיימו מפגשים אלו או ה"סטייט דיפרטמנט" שמרו על כך בסוד מסוכנויות המודיעין האמריקניות שהופתעו בתורם לגמרי ממה שהתחולל במזה"ת לעיניהם הנדהמות.